ROP SAHAJA

Post new topic   This topic is locked: you cannot edit posts or make replies.

Page 4 of 40 Previous  1, 2, 3, 4, 5 ... 22 ... 40  Next

Go down

Re: ROP SAHAJA

Post by Katak Puru on 20th March 2018, 1:56 pm

Tak sabar nak tgk isu semasa mcm Benci janjikan tu nnt..haha

Katak Puru
Warga Tetap
Warga Tetap

Posts : 66
Join date : 20/03/2018

Back to top Go down

MAKLUMAN PENIPU2 ROP/SMMG

Post by Report on 20th March 2018, 1:22 pm

syam_KokDiangNetwork:
Nk bgtaw xperlu @Princessmayaa nk cari nnti sya dtg jumpa u... Last week standard chartered Bank call n bgtaw nk byr but bila check amount masih x berubah according to bank information transfer ni sama mcm yg sblm nie.. Hnya transfer without money.. Konon 56 dah verify n brp kali nk verify n slps verified what now Xde pergerakan money Sbb 0.2T still there xkemana... Klau investment pun pikir logik la nk invest mna if sgpore lu sapa Romy... Hg mkn hasil bapak hg je bukan hasil hg sendiri ok... @Princessmayaa jgn risau nnti kita akan meet up just prepare lawyer ok...

COI nie lagi satu penipuan.. Atas dasar apa yg LHDN akan bg pengecualian mmbyr tax IRS... LHDN akan minta POI (proof of investment) yg mna sykt tersebut mesti berdaftar dgn bank negara mlysia, suruhanjaya sekurities serta trading di bursa malaysia (not compulsory)... Mrk perlukan kita punya trading account number, sykt yg buat trading serta transaction utk jumlah tersebut... Sekiranya x boleh anda boleh la di charge under AMLA act klau dpt duit laa yg sya rasa ragu2 sekali... Boleh provide POI x utk support COI? Boleh bg x duit utk pelabur yg menyumbang ni.. Klau boleh bila once dah masuk DPP mmg semua yg mengambil duit ni 56 org account bank kna frozen ok.. Fhm kn @Princessmayaa Zeck ST1300

Sudah 4x termasuk mnggu lps nk byr n transfer semua kosong tiada duit yg dicairkan dari account yg main.. Skrg sya otw balik from bank negara n still the same amount mcm sya bgtahu tadi... So nk tnya tahun bila nk byr... Sudah2 la menipu.. Kna ingat pengadilan kehakiman berbeza dgn pengadilan jalanan ok... Ura2 dah ada terdengar itu shj buat masa skrg Dan kpd yg nk submit ke DPP sya alu2kan serta boleh email sya di kokdiangnet at outlook.com utk submission serta ingat Roy kes hg kt melaka pun blom settle lagi yg skrg put ada 3 report cuma kertas siasatan x buka lagi... Tolong nnti yg nk charge Romi Roy Rampos Zainol boleh email ok... Ingat setiap email ada ip address jgn nk bg spam if nk tnya PM sya... Adios Amigo

Report
Guest


Back to top Go down

Biarkan...

Post by Bongakman on 20th March 2018, 1:19 pm

Assalamualaikum...disini telah nyata semuanya negatif .so sapa dlm ni yg nak sangat tahu kesahihan rop ni sila jadi seorang yang postif selalu...sabar itu indah...tggu je sudah...
avatar
Bongakman
Warga Tetap
Warga Tetap

Posts : 150
Join date : 28/11/2017

Back to top Go down

Re: ROP SAHAJA

Post by ???????? on 20th March 2018, 12:59 pm

Betul ke tak benda ni sebenarnye ??????

????????
Guest


Back to top Go down

Re: ROP SAHAJA

Post by pok di on 20th March 2018, 12:38 pm

halo today ni siapa ya...xknl xknl

pok di
Warga Tetap
Warga Tetap

Posts : 94
Join date : 07/03/2018

Back to top Go down

Re: ROP SAHAJA

Post by pok di on 20th March 2018, 12:37 pm

raya ni blh raya bsar skit kn

pok di
Warga Tetap
Warga Tetap

Posts : 94
Join date : 07/03/2018

Back to top Go down

Re: ROP SAHAJA

Post by antarakasih on 20th March 2018, 11:47 am

loading la appear la,,dari bulan 1,,
ni dh dekat hujung march,,
mna org2 yg ckp tnggu smpai ujung march tu,,
salah sorg pok di,,sperti biasa lah tn,,
bila dh niatnya mnipu duit org rmai,,
maka pnipuan shj yg ditunjukkan,,

mnghmpiri bulan penghabisan march,,
puasa nk dekat,,yg pasti akn muncul plan
topup sewaktu puasa,,lihat shj

benda yg sama diulang ulang
avatar
antarakasih
Warga Tetap
Warga Tetap

Posts : 65
Join date : 18/01/2018

Back to top Go down

Re: ROP SAHAJA

Post by Hello on 20th March 2018, 11:32 am

Mohon Zainal dan romi berjumpa saya di hotel park royal pada hari khamis pukul 3 ptg. Aku ada buat makan2 sikit n aku nak tgk surat2 compliance korang yang penipu tu. Aku tau surat tu semua palsu kan korang cakap dah g BNM la cimb la bagi nama bagai tapi penipu. PALING UTAMA AKU NAK JUMPA SI ROMI PENIPU TU YANG TADAK TELOQ TU. Dah la teloqq pun tadak goyang ka nak suruh org bawah jumpa aku? Bodoh punya romi.

Hello
Guest


Back to top Go down

Re: ROP SAHAJA

Post by pok di on 20th March 2018, 11:29 am

dgr kata duit loading tggl brpa persen sja lg nk masuk acc vvip..btl ke??klau btl senyum smpai ubun2 k..

pok di
Warga Tetap
Warga Tetap

Posts : 94
Join date : 07/03/2018

Back to top Go down

Re: ROP SAHAJA

Post by RAHIM BENZEMA on 20th March 2018, 11:26 am

*اَللَّهُمَّ بَارِكْ لَنَا فِيْ رَجَبَ وَشَـعْبَانَ وَبَلِّـغْنَا رَمَضَانَ*
“Ya Allah, berkatilah kami (limpahkanlah kasih sayang kepada kami) dalam bulan Rejab dan Syaaban, serta pertemukanlah kami dengan bulan Ramadhan.”

RAHIM BENZEMA
Warga Baru

Posts : 18
Join date : 10/03/2018

Back to top Go down

Re: ROP SAHAJA

Post by Sdp mkn popcorn on 20th March 2018, 10:25 am

Nm pok do smakin popular dh.masing2 gne nm POK JODI POK TODI POK GODI N sgale D yg Ade ahahaha.
Pok do jelh ye mreka2 yg gne nm tu hnyelh owg xde kote je ahahahaha

Tpkn Aku rs PAK JODI nh haiza sbb dr ayt dier sejibik cm haiza.mengila,meroyan, meraban,mengelabah anjing ahahaha.haiza aka pok jodi mcm2 alasan ko nk rcun owg.g kol tn zenal klo ko hebt.nh suh jmpe mcm2 alasn.

Mmg kote ko dh kne sedut kedlm LA ko nh ahahaha

Ke xde kote opsss

Almk popcorn dh hbh.nk refill jp.sdp tgk drama akasia pok jodi aka HAIZA ahahaha

Sdp mkn popcorn
Guest


Back to top Go down

Re: ROP SAHAJA

Post by Benci on 20th March 2018, 10:07 am

20.03.2018

Benci
Guest


Back to top Go down

Re: ROP SAHAJA

Post by Pak Godi on 20th March 2018, 7:16 am

[18/03, 9:44 PM] ‪+60 19-318 2000‬: *1 REJAB 1439H = 19 Mac 2018*

*اَللَّهُمَّ بَارِكْ لَنَا فِيْ رَجَبَ وَشَـعْبَانَ وَبَلِّـغْنَا رَمَضَانَ*
“Ya Allah, berkatilah kami (limpahkanlah kasih sayang kepada kami) dalam bulan Rejab dan Syaaban, serta pertemukanlah kami dengan bulan Ramadhan.”

*#1 – Apa Maksud ‘Rejab’?*

‘Rejab’ bererti keagungan, kerana bulan ini diagungkan oleh Allah s.w.t.

*#2 – Mengapa Bulan Ini Diagungkan?*

Ini kerana ia termasuk dalam 4 bulan suci dan mulia yang diharamkan berperang atau bersengketa dalam Islam. Bulan ini adalah bulan aman, damai dan selamat. Seperti firman Allah s.w.t yang bermaksud;

_“Sesungguhnya, bilangan bulan di sisi Allah adalah 12 bulan, (sepertimana) dalam ketetapan Allah pada waktu Dia menciptakan langit dan bumi, di antaranya ada empat bulan suci tidak boleh berperang di dalamnya (Zulkaedah, Zulhijjah, Muharram, Rejab). Itulah ketetapan agama yang lurus, maka janganlah kamu menzalimi dirimu dalam (bulan yang empat) itu…”_
Surah at-Taubah:36

*#3 – Adakah Terdapat Peristiwa Penting Dalam Bulan Rejab?*

Ya. Antara peristiwa penting yang berlaku dalam bulan Rejab ialah peristiwa Israk dan Mikraj pada 27 Rejab.

Juga berlakunya Perang Tabuk, peperangan terakhir yang disaksikan oleh Rasulullah s.a.w.
Selain itu, pada bulan Rejab juga berlakunya hijrah pertama dalam Islam.

*#4 – Apa Yang Boleh Dilakukan Dalam Bulan Rejab?*

Digalakkan kepada kita umat Islam untuk memperbanyakkan berzikir, istighfar, berpuasa serta melakukan amal kebajikan dalam bulan Rejab.

Juga digalakkan untuk kita melazimkan doa berikut;

“Ya Allah, berkatilah kami (limpahkanlah kasih sayang kepada kami) dalam bulan Rejab dan Syaaban, serta pertemukanlah kami dengan bulan Ramadhan.”

*#5 – Apa Keistimewaan Bulan Ini?*

Di antara keistimewaan bulan ini, malam pertama bulan Rejab adalah malam dikabulkan doa sepertimana sabda Rasulullah s.a.w yang bermaksud;

_“Lima malam doa tidak ditolak, iaitu malam pertama bulan Rejab, malam Nisfu Sya’ban, malam Jumaat, malam Hari Raya Eidulfitri, malam hari raya Eiduladha.”_
Hadis Riwayat Al-Baihaqi.

*#6 – Adakah Terdapat Ayat Al-Quran Yang Menyebut Mengenai Bulan Rejab?*

Al-Quran tidak menyebut secara terperinci mengenai bulan Rejab dan kelebihannya. Akan tetapi terdapat dua surah al-Quran yang menyebut mengenainya secara tidak langsung, iaitu surah al-Baqarah ayat 194 dan 217 dan surah at-Taubah ayat 2, 36 dan 37.

Semoga perkongsian ini memberi manfaat kepada pembaca untuk merebut keistimewaan bulan Rejab yang bakal menjelang tidak lama lagi.

Bahkan, bulan Rejab ini juga menjadi penanda aras atau tanbih (ingatan) kepada umat Islam agar bersedia untuk menghadapi bulan Ramadan; bulan yang di dalamnya terkandung 1001 rahmat dan maghfirah (keampunan) daripada Allah s.w.t. Wallahua’lam.

KONGSIKAN TAZKIRAH INI
[19/03, 7:08 AM] ‪+60 19-269 2057‬: *????Tazkirah subuh :*

(Nabi SAW tidak mengharapkan upah dari tugas daawah baginda)

وَيَا قَوْمِ لَا أَسْأَلُكُمْ عَلَيْهِ مَالًا إِنْ أَجْرِيَ إِلَّا عَلَى اللَّهِ وَمَا أَنَا بِطَارِدِ الَّذِينَ آمَنُوا إِنَّهُم مُّلَاقُو رَبِّهِمْ وَلَٰكِنِّي أَرَاكُمْ قَوْمًا تَجْهَلُونَ

"Dan (ketahuilah) wahai kaumku! Aku tidak meminta kepada kamu sebarang harta benda sebagai upah menyampaikan ugama Allah itu, tiadalah aku harapkan upahku melainkan dari Allah semata-mata; dan aku tidak akan menghalau orang-orang yang beriman (sebagaimana yang kamu minta itu), kerana sesungguhnya mereka akan menemui Tuhan mereka (dan pada hari itu mereka akan menuntut dan menerima hak masing-masing); tetapi aku nampak kamu semua, kaum yang tidak mengetahui apa yang mesti diketahui."

*(Hud : 29)*
.
[19/03, 7:33 AM] ‪+60 12-439 0180‬: Al-'A`rāf:155 - Dan Nabi Musa memilih tujuh puluh orang lelaki dari kaumnya (untuk di bawa bersama ke Gunung Tursina) pada waktu yang telah kami tentukan. Maka ketika mereka digegar oleh gempa, Nabi Musa merayu dengan berkata: "Wahai Tuhanku! Jika Engkau kehendaki, Engkau boleh binasakan mereka bersama-sama denganku sebelum ini. Adakah Engkau hendak membinasakan kami disebabkan apa yang telah dilakukan oleh orang-orang yang bodoh di antara kami? (Apa yang mereka telah lakukan) itu hanyalah cubaanMu. Dengan cubaan itu Engkau sesatkan sesiapa yang Engkau kehendaki dan Engkau beri petunjuk kepada sesiapa yang Engkau kehendaki. Engkau jualah Pelindung kami; oleh itu ampunkanlah kami dan berilah rahmat kepada kami, kerana Engkau jualah sebaik-baik Pemberi ampun.
[19/03, 10:43 PM] ‪+60 11-2124 3592‬: TUNTUNAN SUNNAH DI BULAN REJAB

Berkenaan dengan bulan Rejab, sebenarnya tidak terdapat satupun dalil yang sahih berkenaan fadhilat atau kelebihan tertentu bagi mereka yang melakukan ibadah tertentu pada bulan ini secara khusus.

Untuk mendapat gambaran ringkas tentang tuntutan al-Sunnah di dalam bulan ini perhatikanlah kenyataan-kenyataan berikut:

1-Al-Quran menjelaskan bahawa bulan Rejab adalah salah satu daripada al-Ashhur al-Hurum (bulan-bulan haram).

Firman Allah Ta‘ala dalam Surah al-Taubah 9:36) (Maksudnya): "Sesungguhnya bilangan bulan-bulan di sisi (hukum) Allah ialah dua belas bulan, (yang telah ditetapkan) dalam Kitab Allah semasa Ia menciptakan langit dan bumi, di antaranya empat bulan yang dihormati. Ketetapan yang demikian itu ialah ugama yang betul lurus, maka janganlah kamu menganiaya diri kamu dalam bulan-bulan yang dihormati itu (dengan melanggar laranganNya); dan perangilah kaum kafir musyrik seluruhnya sebagaimana mereka memerangi kamu seluruhnya; dan ketahuilah sesungguhnya Allah beserta orang-orang yang bertaqwa.

Sabda Rasulullah s.a.w.:

الزَّمَانُ قَدْ اسْتَدَارَ كَهَيْئَةِ يَوْمَ خَلَقَ السَّمَوَاتِ وَالْأَرْضَ السَّنَةُ اثْنَا عَشَرَ شَهْرًا مِنْهَا أَرْبَعَةٌ حُرُمٌ ثَلَاثَةٌ مُتَوَالِيَاتٌ ذُو الْقَعْدَةِ وَذُو الْحِجَّةِ وَالْمُحَرَّمُ وَرَجَبُ مُضَرَ الَّذِي بَيْنَ جُمَادَى وَشَعْبَانَ
Sesungguhnya waktu telah kembali seperti keadaannya pada hari Allah menciptakan langit dan bumi. Satu tahun mempunyai 12 bulan. Di kalangannya 4 bulan haram, 3 berterusan; Zul Qi‘dah, Zul Hijjah dan al-Muharram serta Rejab kabilah Mudar di antara Jumada dan Sya‘ban." HR Bukhari & Muslim

2- Solat khas dalam bulan Rejab:

Kata Imam an-Nawawi rahimahullah:

"واحتج به العلماء على كراهة هذه الصلاة المبتدعة التي تسمى الرغائب قاتل الله واضعها ومخترعها فإنها بدعة منكرة من البدع التي هي ضلالة وجهالة وفيها منكرات ظاهرة وقد صنف جماعة من الأئمة مصنفات نفيسة في تقبيحها وتضليل مصليها ومبتدعها ودلائل قبحها وبطلانها وتضلل فاعلها أكثر من أن تحصر"
‘Para ulamak telah berhujjah dengannya ke atas kebencian solat yang dinamakan al-Raghaib (solat khusus sempena bulan Rejab). Semoga Allah memerangi pemalsunya dan penciptanya. Sesungguhnya ia adalah bid‘ah yang munkar yang terdiri daripada bid‘ah-bid‘ah yang sesat dan kejahilan. Di dalamnnya terdapat kemungkaran yang jelas. Sekumpulan para ulamak telah menulis tulisan-tulisan yang bermutu dalam memburukkannya dan menyesatkan orang yang bersolat dengannya dan menciptanya. Dalil-dalil berkenaan kekejiannya, kebatilannya dan kesesatan pembuatnya amat banyak sehingga tidak terbilang.

Ruj: Syarh Sahih Muslim, Jil.8 ms. 20.

3- Berpuasa Khusus bulan Rejab:

Kata Imam Ibn Qaiyyim:

"كل حديث في ذكر صوم رجب وصلاة بعض الليالي فيه فهو كذب مفترى"
Semua hadith yang menyatakan puasa khusus sempena bulan Rejab dan solat khusus di sebahagian malam-malamnya adalah penipuan yang direka reka.

Ruj: al-Manar al-Munif, ms. 96.

Kata Imam Ibn Hajar Al-Asqalani rahimahullah:

وقال الحافظ ابن حجر " لم يرد في فضل شهر رجب ولا في صيامه ولا صيام شيء منه معيَّن ولا في قيام ليلة مخصوصة فيه حديث صحيح يصلح للحجة " ا.هـ تبيين العجب / 11 (لطائف المعارف /228 )
Tidak terdapat hadith sahih yang boleh dijadikan hujah berkenaan kelebihan bulan Rejab, puasa bulan ini, puasa hari-hari tertentu bulan ini mahupun bangun malam tertentu pada bulan ini.

Ruj: Lataif al-Ma'arif ms.228

4- Umrah di bulan Rejab:

Hadith kelebihan Umrah di Bulan rejab hanya terdapat dalam beberapa riwayat daripada golongan Syi‘ah yang mengatakan umrah bulan Rejab adalah umrah yang terbaik. Akan tetapi Ahlu Sunnah tidak menerima periwayatan mereka di samping riwayat tersebut tidak bersambung kepada Rasulullah s.a.w.

5- Malam al-Isra’ wal-Mi‘raj tidak sah pada malam ke 27 bulan Rejab:

Kata Imam Ibn Katsir rahimahullah:

(وقد أورد-أي عبدالغني المقدسي- حديثاً لا يـصـحّ سـنـــده ذكرناه في فضائل شهر رجب أن الإسراء كان ليلة السابع والعشرين من رجب والله أعلم. ومن الناس من يزعم أن الإسراء كان أول ليلة جمعة من شهر رجب, وهي ليلة الرغائب التي أُحدثت فيها الصلاة المشهورة, ولا أصل لذلك والله أعلم)
Telah berkata (Abdul Ghani al-Maqdisi telah meriwayatkan sebuah hadith yang tidak sah sanadnya dan kami telah jelaskan dalam ‘Fadail Shahr Rajab’ bahawa peristiwa al-Isra’ telah berlaku pada malan ke-27 bulan Rejab, Allah jua yang lebih mengetahui. Ada juga di antara manusia yang menyangka bahawa peristiwa al-Isra’ telah berlaku pada Jumaat pertama dalam bulan Rejab, iaitulah malam al-Raghaib yang dicipta padanya solat yang masyhur, sedangkan tiada asal bagi perkara ini, Allah jua yang lebih mengetahui.)

Ruj: al-Bidayah wa al-Nihayah, Jil.3 ms.136-137

Kesimpulan.

Dapatlah disimpulka bahawa bulan ini samalah dengan bulan-bulan lain. Justeru amalan-amalan di bulan Rejab adalah sama seperti amalan-amalan di bulan-bulan lain.

Jika kita biasa solat sunat malam hari di bulan lain solatlah seperti biasa di malam tersebut. Demikian juga jika dibulan lain jika kita biasa puasa sunat, sedekah, baca Quran buatlah amaln tersebut seperti biasa dibulan Rejab ini tanpa sebarang iktiqad atau keyakinan bahawa amalan yang dilakukan itu mempunyai kelebihan tertentu berbanding bulan yang lain.

Allahua'lam

Fadhlan Othman

Pak Godi
Guest


Back to top Go down

Re: ROP SAHAJA

Post by Pak Todi on 20th March 2018, 7:14 am

[18/03, 9:44 PM] ‪+60 19-318 2000‬: *1 REJAB 1439H = 19 Mac 2018*

*اَللَّهُمَّ بَارِكْ لَنَا فِيْ رَجَبَ وَشَـعْبَانَ وَبَلِّـغْنَا رَمَضَانَ*
“Ya Allah, berkatilah kami (limpahkanlah kasih sayang kepada kami) dalam bulan Rejab dan Syaaban, serta pertemukanlah kami dengan bulan Ramadhan.”

*#1 – Apa Maksud ‘Rejab’?*

‘Rejab’ bererti keagungan, kerana bulan ini diagungkan oleh Allah s.w.t.

*#2 – Mengapa Bulan Ini Diagungkan?*

Ini kerana ia termasuk dalam 4 bulan suci dan mulia yang diharamkan berperang atau bersengketa dalam Islam. Bulan ini adalah bulan aman, damai dan selamat. Seperti firman Allah s.w.t yang bermaksud;

_“Sesungguhnya, bilangan bulan di sisi Allah adalah 12 bulan, (sepertimana) dalam ketetapan Allah pada waktu Dia menciptakan langit dan bumi, di antaranya ada empat bulan suci tidak boleh berperang di dalamnya (Zulkaedah, Zulhijjah, Muharram, Rejab). Itulah ketetapan agama yang lurus, maka janganlah kamu menzalimi dirimu dalam (bulan yang empat) itu…”_
Surah at-Taubah:36

*#3 – Adakah Terdapat Peristiwa Penting Dalam Bulan Rejab?*

Ya. Antara peristiwa penting yang berlaku dalam bulan Rejab ialah peristiwa Israk dan Mikraj pada 27 Rejab.

Juga berlakunya Perang Tabuk, peperangan terakhir yang disaksikan oleh Rasulullah s.a.w.
Selain itu, pada bulan Rejab juga berlakunya hijrah pertama dalam Islam.

*#4 – Apa Yang Boleh Dilakukan Dalam Bulan Rejab?*

Digalakkan kepada kita umat Islam untuk memperbanyakkan berzikir, istighfar, berpuasa serta melakukan amal kebajikan dalam bulan Rejab.

Juga digalakkan untuk kita melazimkan doa berikut;

“Ya Allah, berkatilah kami (limpahkanlah kasih sayang kepada kami) dalam bulan Rejab dan Syaaban, serta pertemukanlah kami dengan bulan Ramadhan.”

*#5 – Apa Keistimewaan Bulan Ini?*

Di antara keistimewaan bulan ini, malam pertama bulan Rejab adalah malam dikabulkan doa sepertimana sabda Rasulullah s.a.w yang bermaksud;

_“Lima malam doa tidak ditolak, iaitu malam pertama bulan Rejab, malam Nisfu Sya’ban, malam Jumaat, malam Hari Raya Eidulfitri, malam hari raya Eiduladha.”_
Hadis Riwayat Al-Baihaqi.

*#6 – Adakah Terdapat Ayat Al-Quran Yang Menyebut Mengenai Bulan Rejab?*

Al-Quran tidak menyebut secara terperinci mengenai bulan Rejab dan kelebihannya. Akan tetapi terdapat dua surah al-Quran yang menyebut mengenainya secara tidak langsung, iaitu surah al-Baqarah ayat 194 dan 217 dan surah at-Taubah ayat 2, 36 dan 37.

Semoga perkongsian ini memberi manfaat kepada pembaca untuk merebut keistimewaan bulan Rejab yang bakal menjelang tidak lama lagi.

Bahkan, bulan Rejab ini juga menjadi penanda aras atau tanbih (ingatan) kepada umat Islam agar bersedia untuk menghadapi bulan Ramadan; bulan yang di dalamnya terkandung 1001 rahmat dan maghfirah (keampunan) daripada Allah s.w.t. Wallahua’lam.

KONGSIKAN TAZKIRAH INI
[19/03, 7:08 AM] ‪+60 19-269 2057‬: *????Tazkirah subuh :*

(Nabi SAW tidak mengharapkan upah dari tugas daawah baginda)

وَيَا قَوْمِ لَا أَسْأَلُكُمْ عَلَيْهِ مَالًا إِنْ أَجْرِيَ إِلَّا عَلَى اللَّهِ وَمَا أَنَا بِطَارِدِ الَّذِينَ آمَنُوا إِنَّهُم مُّلَاقُو رَبِّهِمْ وَلَٰكِنِّي أَرَاكُمْ قَوْمًا تَجْهَلُونَ

"Dan (ketahuilah) wahai kaumku! Aku tidak meminta kepada kamu sebarang harta benda sebagai upah menyampaikan ugama Allah itu, tiadalah aku harapkan upahku melainkan dari Allah semata-mata; dan aku tidak akan menghalau orang-orang yang beriman (sebagaimana yang kamu minta itu), kerana sesungguhnya mereka akan menemui Tuhan mereka (dan pada hari itu mereka akan menuntut dan menerima hak masing-masing); tetapi aku nampak kamu semua, kaum yang tidak mengetahui apa yang mesti diketahui."

*(Hud : 29)*
.
[19/03, 7:33 AM] ‪+60 12-439 0180‬: Al-'A`rāf:155 - Dan Nabi Musa memilih tujuh puluh orang lelaki dari kaumnya (untuk di bawa bersama ke Gunung Tursina) pada waktu yang telah kami tentukan. Maka ketika mereka digegar oleh gempa, Nabi Musa merayu dengan berkata: "Wahai Tuhanku! Jika Engkau kehendaki, Engkau boleh binasakan mereka bersama-sama denganku sebelum ini. Adakah Engkau hendak membinasakan kami disebabkan apa yang telah dilakukan oleh orang-orang yang bodoh di antara kami? (Apa yang mereka telah lakukan) itu hanyalah cubaanMu. Dengan cubaan itu Engkau sesatkan sesiapa yang Engkau kehendaki dan Engkau beri petunjuk kepada sesiapa yang Engkau kehendaki. Engkau jualah Pelindung kami; oleh itu ampunkanlah kami dan berilah rahmat kepada kami, kerana Engkau jualah sebaik-baik Pemberi ampun.
[19/03, 10:43 PM] ‪+60 11-2124 3592‬: TUNTUNAN SUNNAH DI BULAN REJAB

Berkenaan dengan bulan Rejab, sebenarnya tidak terdapat satupun dalil yang sahih berkenaan fadhilat atau kelebihan tertentu bagi mereka yang melakukan ibadah tertentu pada bulan ini secara khusus.

Untuk mendapat gambaran ringkas tentang tuntutan al-Sunnah di dalam bulan ini perhatikanlah kenyataan-kenyataan berikut:

1-Al-Quran menjelaskan bahawa bulan Rejab adalah salah satu daripada al-Ashhur al-Hurum (bulan-bulan haram).

Firman Allah Ta‘ala dalam Surah al-Taubah 9:36) (Maksudnya): "Sesungguhnya bilangan bulan-bulan di sisi (hukum) Allah ialah dua belas bulan, (yang telah ditetapkan) dalam Kitab Allah semasa Ia menciptakan langit dan bumi, di antaranya empat bulan yang dihormati. Ketetapan yang demikian itu ialah ugama yang betul lurus, maka janganlah kamu menganiaya diri kamu dalam bulan-bulan yang dihormati itu (dengan melanggar laranganNya); dan perangilah kaum kafir musyrik seluruhnya sebagaimana mereka memerangi kamu seluruhnya; dan ketahuilah sesungguhnya Allah beserta orang-orang yang bertaqwa.

Sabda Rasulullah s.a.w.:

الزَّمَانُ قَدْ اسْتَدَارَ كَهَيْئَةِ يَوْمَ خَلَقَ السَّمَوَاتِ وَالْأَرْضَ السَّنَةُ اثْنَا عَشَرَ شَهْرًا مِنْهَا أَرْبَعَةٌ حُرُمٌ ثَلَاثَةٌ مُتَوَالِيَاتٌ ذُو الْقَعْدَةِ وَذُو الْحِجَّةِ وَالْمُحَرَّمُ وَرَجَبُ مُضَرَ الَّذِي بَيْنَ جُمَادَى وَشَعْبَانَ
Sesungguhnya waktu telah kembali seperti keadaannya pada hari Allah menciptakan langit dan bumi. Satu tahun mempunyai 12 bulan. Di kalangannya 4 bulan haram, 3 berterusan; Zul Qi‘dah, Zul Hijjah dan al-Muharram serta Rejab kabilah Mudar di antara Jumada dan Sya‘ban." HR Bukhari & Muslim

2- Solat khas dalam bulan Rejab:

Kata Imam an-Nawawi rahimahullah:

"واحتج به العلماء على كراهة هذه الصلاة المبتدعة التي تسمى الرغائب قاتل الله واضعها ومخترعها فإنها بدعة منكرة من البدع التي هي ضلالة وجهالة وفيها منكرات ظاهرة وقد صنف جماعة من الأئمة مصنفات نفيسة في تقبيحها وتضليل مصليها ومبتدعها ودلائل قبحها وبطلانها وتضلل فاعلها أكثر من أن تحصر"
‘Para ulamak telah berhujjah dengannya ke atas kebencian solat yang dinamakan al-Raghaib (solat khusus sempena bulan Rejab). Semoga Allah memerangi pemalsunya dan penciptanya. Sesungguhnya ia adalah bid‘ah yang munkar yang terdiri daripada bid‘ah-bid‘ah yang sesat dan kejahilan. Di dalamnnya terdapat kemungkaran yang jelas. Sekumpulan para ulamak telah menulis tulisan-tulisan yang bermutu dalam memburukkannya dan menyesatkan orang yang bersolat dengannya dan menciptanya. Dalil-dalil berkenaan kekejiannya, kebatilannya dan kesesatan pembuatnya amat banyak sehingga tidak terbilang.

Ruj: Syarh Sahih Muslim, Jil.8 ms. 20.

3- Berpuasa Khusus bulan Rejab:

Kata Imam Ibn Qaiyyim:

"كل حديث في ذكر صوم رجب وصلاة بعض الليالي فيه فهو كذب مفترى"
Semua hadith yang menyatakan puasa khusus sempena bulan Rejab dan solat khusus di sebahagian malam-malamnya adalah penipuan yang direka reka.

Ruj: al-Manar al-Munif, ms. 96.

Kata Imam Ibn Hajar Al-Asqalani rahimahullah:

وقال الحافظ ابن حجر " لم يرد في فضل شهر رجب ولا في صيامه ولا صيام شيء منه معيَّن ولا في قيام ليلة مخصوصة فيه حديث صحيح يصلح للحجة " ا.هـ تبيين العجب / 11 (لطائف المعارف /228 )
Tidak terdapat hadith sahih yang boleh dijadikan hujah berkenaan kelebihan bulan Rejab, puasa bulan ini, puasa hari-hari tertentu bulan ini mahupun bangun malam tertentu pada bulan ini.

Ruj: Lataif al-Ma'arif ms.228

4- Umrah di bulan Rejab:

Hadith kelebihan Umrah di Bulan rejab hanya terdapat dalam beberapa riwayat daripada golongan Syi‘ah yang mengatakan umrah bulan Rejab adalah umrah yang terbaik. Akan tetapi Ahlu Sunnah tidak menerima periwayatan mereka di samping riwayat tersebut tidak bersambung kepada Rasulullah s.a.w.

5- Malam al-Isra’ wal-Mi‘raj tidak sah pada malam ke 27 bulan Rejab:

Kata Imam Ibn Katsir rahimahullah:

(وقد أورد-أي عبدالغني المقدسي- حديثاً لا يـصـحّ سـنـــده ذكرناه في فضائل شهر رجب أن الإسراء كان ليلة السابع والعشرين من رجب والله أعلم. ومن الناس من يزعم أن الإسراء كان أول ليلة جمعة من شهر رجب, وهي ليلة الرغائب التي أُحدثت فيها الصلاة المشهورة, ولا أصل لذلك والله أعلم)
Telah berkata (Abdul Ghani al-Maqdisi telah meriwayatkan sebuah hadith yang tidak sah sanadnya dan kami telah jelaskan dalam ‘Fadail Shahr Rajab’ bahawa peristiwa al-Isra’ telah berlaku pada malan ke-27 bulan Rejab, Allah jua yang lebih mengetahui. Ada juga di antara manusia yang menyangka bahawa peristiwa al-Isra’ telah berlaku pada Jumaat pertama dalam bulan Rejab, iaitulah malam al-Raghaib yang dicipta padanya solat yang masyhur, sedangkan tiada asal bagi perkara ini, Allah jua yang lebih mengetahui.)

Ruj: al-Bidayah wa al-Nihayah, Jil.3 ms.136-137

Kesimpulan.

Dapatlah disimpulka bahawa bulan ini samalah dengan bulan-bulan lain. Justeru amalan-amalan di bulan Rejab adalah sama seperti amalan-amalan di bulan-bulan lain.

Jika kita biasa solat sunat malam hari di bulan lain solatlah seperti biasa di malam tersebut. Demikian juga jika dibulan lain jika kita biasa puasa sunat, sedekah, baca Quran buatlah amaln tersebut seperti biasa dibulan Rejab ini tanpa sebarang iktiqad atau keyakinan bahawa amalan yang dilakukan itu mempunyai kelebihan tertentu berbanding bulan yang lain.

Allahua'lam

Fadhlan Othman

Pak Todi
Guest


Back to top Go down

JOM JOIN LAST LAP...

Post by Sumbangan on 20th March 2018, 6:51 am

Pepandai

-PELUANG TERAKHIR MENJADI JUTAWAN 2018...
-LAST GROUP...LAST CALL...SEMUANYA LAST LA....
-SIAPA BERHAJAT SAHAJA...CCTV X DIUNDANG...




????????????????????????????

SALAM MUAFAKAT BUAT SEMUA AHLI2 TUAN JIMMY....

➡️ESOK SELASA TARIKH AKHIR PLAN AKN DI BUKA...
????????SELEPAS TU PINTU AKN DITUTUP SERAPATNYA....
????????BAU DUIT DH MAKIN DEKAT NI...SIAPA NK LAYAN LAST LAP NI SILAKAN YE...
???? YAKIN + PERCAYA = ANDA PASTI BERJAYA...IN SYA ALLAH...

????????????????????????????

PLAN CLOSE ⛔️⛔️

⏩SELASA / TUESDAY
⏩20 MAC 2018
⏩LAST BOOKING JAM
6.00 PETANG✅✅
⏩LAST TRANSFER/B.IN JAM...
10.00 MALAM✅✅

????????‍♂????????‍♀JOMMM LAST LAP DH NIE...CONNER CECAH LUTUT PUNYA...????????

TQ
R.I.N.Z
✌️????✌️????✌️????



???? RM100.00 GET RM52JUTA
???? RM20.00 GET RM10JUTA

Sumbangan
Guest


Back to top Go down

Re: ROP SAHAJA

Post by pok di on 20th March 2018, 3:09 am

apa ko merapu ni puteri mak lampir..aku haram xphm...

pok di
Warga Tetap
Warga Tetap

Posts : 94
Join date : 07/03/2018

Back to top Go down

rop sahaja

Post by puteri mak lampirr on 20th March 2018, 2:03 am


Assalamualaikum Dan selamat mlm, last week klau x silap bacaan sya la ZS ada bgtaw yg Romi ni ada buat investment di Sgpore serta proof surat dari JP Morgan ttg duit ini... Arini sya baru dpt confirmation ada mgkuk yg bwk surat dari RRG dgn Romi ke BNM bahagian Compliance yg take care n ternyata ianya surat palsu... ZS sudah2 la jadi munafik dgn menipu penyumbang utk plan2 yg di offer.. Org bank Islam mna boleh jadi munafik... Ok Esok bwk surat yg ada jumpa sya di level 3 BNM jam 1030am...atau nk kaki ke Bank Islam dtg ambik... Jgn tipu pelabur mcm la Romi dgn Roy tu pandai Sgt jual insurance ja... Sgpore denied ZS allegations on investment via Sgpore Investment Board.. X caya ok xpe jap ni no ic sapa mgkuk mna punya Cuba bgtahu n rabu final offer utk pelabur sya akan bg email address... Tunggu rabu utk submit
1. Nama
2. No ic
3. No telephone
4. Plan yg diambil
5. Nama leader
6. No account leader
7. No telephone leader
8. Jumlah carumah
Sya nak mmbantu mndapatkan balik atau kita kenakan mcmana Shah yg dlm keratan utusan dulu kpd sipenipu ini...


sudah panas bontot....

puteri mak lampirr
Guest


Back to top Go down

Re: ROP SAHAJA

Post by pok di on 20th March 2018, 1:10 am

eloklh kau santau..masuk saham skli dgn benci tu duk mnghitung hri nk santau org...bnyk2 bertaubatlh...

pok di
Warga Tetap
Warga Tetap

Posts : 94
Join date : 07/03/2018

Back to top Go down

Re: ROP SAHAJA

Post by Pak jodi on 20th March 2018, 12:38 am

Pala hotak korang lar nk positif. Kalau dh smpi 5 tahun menunggu nk positif apa nya. Korang ni mmg anjing kaki jilat.

Pak jodi
Warga Baru

Posts : 51
Join date : 16/03/2018

Back to top Go down

Re: ROP SAHAJA

Post by Santau on 19th March 2018, 10:30 pm

Kepada benci aku sokong kalau ko nak santau orang2 atas ni. Aku sakit hati sangat diorang tipu orang tua2 ni. Hmmmmmmmm

Santau
Guest


Back to top Go down

Re: ROP SAHAJA

Post by RAHIM BENZEMA on 19th March 2018, 8:55 pm

positive way....

RAHIM BENZEMA
Warga Baru

Posts : 18
Join date : 10/03/2018

Back to top Go down

18/03/2018 adalah semalam

Post by Guest on 19th March 2018, 8:06 pm

Saya setuju dgn Rockyy..

Saya pun nak open top up.. RM100 dpt RM30 (lebih 10 ringgit daripada Rockyy)

Guest
Guest


Back to top Go down

Re: ROP SAHAJA

Post by pok di on 19th March 2018, 7:30 pm

ko buat lawak apa ni rocky...xlawak pn..

pok di
Warga Tetap
Warga Tetap

Posts : 94
Join date : 07/03/2018

Back to top Go down

Sakit badan

Post by Too berlagak on 19th March 2018, 7:12 pm

Buat sakit badan aje Dan Hati sahaja. Best tengok ragam mereka dalam ini.

Too berlagak
Guest


Back to top Go down

Re: ROP SAHAJA

Post by Rockyy on 19th March 2018, 4:22 pm

nampak nya, tiada yg berani nak bertinju, sy anggap sy lah pemenang nya. oleh kerana sy dah menang, sy nak raikan kejayaan sy ini dengan menjual portion sy sendiri, RM 100 get RM 20 , terhad 3juta lot sahaja. date PO lepas selesai masalah air di selangor.
yg mana tk nak join tu, ada paksaan pisau dileher. kalau tak join kalian pasti miskin papa kedana. padan muke.
pm untk join. Sekadar membantu.

Rockyy
Guest


Back to top Go down

Re: ROP SAHAJA

Post by Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

Page 4 of 40 Previous  1, 2, 3, 4, 5 ... 22 ... 40  Next

Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You can reply to topics in this forum