ROP SAHAJA

Post new topic   This topic is locked: you cannot edit posts or make replies.

Page 38 of 40 Previous  1 ... 20 ... 37, 38, 39, 40  Next

Go down

Re: ROP SAHAJA

Post by antarakasih on 23rd March 2018, 10:12 pm

salam cik benci,,
boleh pm sy gmbr mereka smua,, InshaAllah
sy akan viralkan dan mnta bntuan org
rmai untk cari scammer2 ni
jika hjung march ini mereka x tunaikan
janji
avatar
antarakasih
Warga Tetap
Warga Tetap

Posts : 65
Join date : 18/01/2018

Back to top Go down

Re: ROP SAHAJA

Post by Benci on 23rd March 2018, 10:00 pm

Tunggu sampai hujung bulan ni jika dana ni tipu tahu la nasib romi,roy dan zainal tu.. Gambar dlm simpanan bila2 masa aku jalankan kerja aku... Zaman moden jgn d sangka tak ada ilmuan..

Benci
Guest


Back to top Go down

Persediaan petempuran

Post by Tok berlagak on 23rd March 2018, 9:42 pm

Pada masa ini Kita dapat tengok perang dingin., Memasing tidak mahu menyerah kalah. Logistics dan strategy sedang Di kemaskinj untuk berperang dalam group. Bersiap sedia l semua. Kami akan tahu dapat Yang benar dan siapa yang Akan bertahun. Perjuangan habis habisan

Tok berlagak
Guest


Back to top Go down

Pemerhati

Post by Hisyam90 on 23rd March 2018, 9:28 pm

Aku selama ni jadi pemerhati je. Sependapar jugak ngn lisa. Sebagai pelabur patutnya kita sokong yg mana yg berjuang utk kebenaran. Aku harap dana ni benar, utk mak aku. Tp bila aku baca cara pokdi, bakal jenazah dan geng dia, aku makin rasa dana ni scam. Cara provoke letak ayat agama panjang2 supaya org tk dpt baca comment.. Mcm budak2. Lgpun korg defend tkde bukti langsung, nmpak mcm org bodoh. Zainal pun dh hilang.. Aku rasa dorg ni akan cabut sebelum perjumpaan dgn haiza tu. Sedih gile aku kalau dana ni scam.. Aku tkde niat lain, aku nk bahagiakan mak aku.. Ibu tunggal dh 8thn.. Sedeh weyy

Hisyam90
Guest


Back to top Go down

jutawan segera

Post by mamatsengkek on 23rd March 2018, 8:48 pm

Betul liana, aku tgk dlm ni yg dok defend sgt tu mcm dorg yg leader scam. Mcm pokdi, bongak man semua tu. Korg wat camni lg nmpak dana ni nampak scam. Kalau korg just penyumbang dana, patutnya kita kena hargai org yg nk buktikan kebenaran. Tk kisah la betul ke salah ke, asalkan kita dpt jawapan. Bg aku, org yg wat jahat je jadi panas bontot ni. Ataupun pokdi semua ni korg la leader yg haiza cari selama ni kahkahkah

mamatsengkek
Guest


Back to top Go down

Re: ROP SAHAJA

Post by emy on 23rd March 2018, 8:45 pm

betul tu lisa,,tp aku
tgk pokdi mroyan,bkal jnazah mroyan,,
lain2 tu sila sebut,,
aku rasa diorng ni leader yg kutip duit kot,,
huhu

tngk lah,,Haiza btul2 jalankan tugasnya,,
zainal je skrng da kecut tlor,,
nak lari mana,,aku confirm
mmg xkn ada hjung march ni

emy
Guest


Back to top Go down

Salam

Post by Lisaahmad on 23rd March 2018, 8:42 pm

Sy ada mesej haiza mengenai pendapat sy pasal rop ni. Sy ckp sy ada reason kenapa sy terus pecaya. And dia menerima pendapat sy. Dia ckp dia tkde masalah kalau rop ni betul, cuma dia nk tolong yg mana rasa tertipu je sbb dia syak leader je yg wat onar dlm dana ni. Kalau nk tangkap yg atas, kena muladari bawah. Dia tk faham kenapa korg meroyan sgt sbb dia just nk buktikan kebenaran. Just nk tolong org ditipu. Kalau korg rasa korg betul, mcm sy, kita diam dh la. Biar sama2 wat keje. Yg untung pasti kita jugak. Kalau betul alhamdulillah, kalau scam dh ada org tolong kita. Be positive, itu lagi penting.

Lisaahmad
Guest


Back to top Go down

Puii

Post by Bongakman on 23rd March 2018, 8:11 pm

Saya org lain n bukan pokdi
avatar
Bongakman
Warga Tetap
Warga Tetap

Posts : 150
Join date : 28/11/2017

Back to top Go down

Re: ROP SAHAJA

Post by ropeah on 23rd March 2018, 7:18 pm

setakat ni encikBongak (hehe..) dan pok di pamerkan konsisten positiv

ropeah
Warga Baru

Posts : 23
Join date : 15/03/2018

Back to top Go down

+/-=x

Post by 1 + 1 = ? on 23rd March 2018, 7:17 pm

adakah bongakman & pok di org yg sama?

1 + 1 = ?
Guest


Back to top Go down

Soo sorry

Post by Bongakman on 23rd March 2018, 6:48 pm

Maaf saya xboleh dikenalpasti...cukupla sekadar memberi renungan disini
avatar
Bongakman
Warga Tetap
Warga Tetap

Posts : 150
Join date : 28/11/2017

Back to top Go down

Re: ROP SAHAJA

Post by ropeah on 23rd March 2018, 6:45 pm

bongakman , pok di

boleh bagi emel anda berdua tak ?

ropeah
Warga Baru

Posts : 23
Join date : 15/03/2018

Back to top Go down

Peringatan

Post by Bongakman on 23rd March 2018, 6:27 pm

Rezeki allah tu luas.....bukan hak.kita nak menjatuhkan hukuman kpd org lain
avatar
Bongakman
Warga Tetap
Warga Tetap

Posts : 150
Join date : 28/11/2017

Back to top Go down

Relex2...santai2

Post by Bongakman on 23rd March 2018, 6:19 pm

Alahai manusia biasa bukan boleh lari dari kesilapan....
avatar
Bongakman
Warga Tetap
Warga Tetap

Posts : 150
Join date : 28/11/2017

Back to top Go down

Re: ROP SAHAJA

Post by pok di on 23rd March 2018, 5:43 pm

sy suka ayat bongkman ni...ciri2 seorang yg akn brjya...

pok di
Warga Tetap
Warga Tetap

Posts : 94
Join date : 07/03/2018

Back to top Go down

Re: ROP SAHAJA

Post by pok di on 23rd March 2018, 5:42 pm

peluang jgn lepaskan...tiada rezeki dah ditakdirkan....untung sabut timbul untung batu tenggelam...so baik masuk dari xmasuk...baik mencuba daripada diam...sekurang2nya ada usaha ..kalu percaya silakan kalu xpercaya abaikan dan jgn memperlekehkan usaha seseorang...KERANA menyesal tidak terlibat adalah lebih teruk dari menyesal terlibat...yang keluar modal dari dulu sampai sekarang tiada yang sampai papa kedana sehelai sepinggang...huhuhuhu cuma sikap tidak terlampau mengharap sampai xboleh move on jgn ada...buat macam biasa life goes on

pok di
Warga Tetap
Warga Tetap

Posts : 94
Join date : 07/03/2018

Back to top Go down

Re: ROP SAHAJA

Post by Betul ke? on 23rd March 2018, 5:18 pm

@bongakman
Tolong pm saya bole? Saya pun masuk jugak cuma nak tau la update yg sedap dgr sikit ...ataupun info lain2

Betul ke?

Posts : 4
Join date : 19/03/2018

Back to top Go down

+/-=x

Post by 1 + 1 = ? on 23rd March 2018, 5:01 pm

siapa lah punya idea yg mewujudkan sistem labur sikit dpt byk ni ye...

1 + 1 = ?
Guest


Back to top Go down

Sabar itu yindah la

Post by Bongakman on 23rd March 2018, 4:25 pm

Sabar.... pihak pengurusan sedang buat kerja.....so santai2 sudah....yg nak tggu last due date this month silalah siap sedia..yang nak tggu kemuncak yang indah pun siap sedialah....segala adalah pasti INSHA ALLAHUAKBAR
avatar
Bongakman
Warga Tetap
Warga Tetap

Posts : 150
Join date : 28/11/2017

Back to top Go down

Re: ROP SAHAJA

Post by Haiza o haiza on 23rd March 2018, 4:12 pm

Sonyap sunyi pasal info ROP. Kalo ada bunyi atw bau info ROP pasti plan baru top up nak buka....

Haiza o haiza
Guest


Back to top Go down

Relex2...santai2

Post by Bongakman on 23rd March 2018, 4:08 pm

Ada peluang jgn lepaskan...tiada rezeki dah ditakdirkan....untung sabut timbul untung batu tenggelam...so baik masuk dari xmasuk...baik mencuba daripada diam...sekurang2nya ada usaha ..kalu percaya silakan kalu xpercaya abaikan dan jgn memperlekehkan usaha seseorang...KERANA menyesal tidak terlibat adalah lebih teruk dari menyesal terlibat...yang keluar modal dari dulu sampai sekarang tiada yang sampai papa kedana sehelai sepinggang...huhuhuhu cuma sikap tidak terlampau mengharap sampai xboleh move on jgn ada...buat macam biasa life goes on...
avatar
Bongakman
Warga Tetap
Warga Tetap

Posts : 150
Join date : 28/11/2017

Back to top Go down

Re: ROP SAHAJA

Post by Negaraku Malaysia on 23rd March 2018, 4:05 pm

TAMU*

Ada seorang perempuan mengeluh kepada Rasulullah SAW karena perilaku suaminya.

Suaminya selalu mengundang orang-orang datang ke rumahnya dan menjamunya sehingga tamu-tamu tersebut menyebabkan sang istri menjadi repot dan merasa kelelahan.

Namun ia tidak mendapatkan jawaban apa pun dari Rasulullah SAW tentang hal itu.

Setelah beberapa waktu ...

Rasulullah SAW pergi ke rumah suami-istri tersebut, Rasulullah SAW berkata kepada sang suami, "Sesungguhnya aku adalah tamu di rumahmu hari ini."

Betapa bahagianya sang suami demi mendengar ucapan Rasulullah SAW tersebut, maka dia segera menghampiri istrinya untuk mengabarkan bahwa tamu hari ini adalah Rasulullah SAW.

Si istri pun merasa bahagia karena kabar tersebut, dia pun segera memasak makanan yang lezat dan nikmat.

Dia melakukan hal tersebut dengan penuh rasa bahagia di dalam hatinya.

Ketika Rasulullah SAW akan pergi dari rumah itu, beliau berkata kepada sang suami :

قال للزوج عندما أخرج من بيتك دع زوجتك تنظر إلى الباب الذي أخرج منه

Rasulullah SAW berkata kepada sang suami, "Ketika aku akan keluar nanti dari rumahmu, panggil istrimu dan perintahkan dia untuk melihat ke pintu tempat aku keluar."

Maka sang istri melihat Rasulullah SAW keluar dari rumahnya diikuti oleh binatang-binatang melata, seperti kalajengking dan berbagai binatang yang berbahaya lainnya dibelakang Rasulullah SAW

Terkejutlah sang istri dengan apa yang dilihat di depannya.

فقال لها رسول الله هكذا دائما عندما يخرج الضيوف من بيتكِ يخرج كل البلاء والضرر والدواب من منزلكِ

Maka Rasulullah SAW bersabda, "Seperti itulah yang terjadi setiap kali tamu keluar dari rumahmu, maka keluar pulalah segala bala, bahaya dan segala binatang yang membahayakan dari rumahmu."

Maka inilah hikmah memuliakan tamu dan tidak berkeluh kesah karena kedatangannya.

Rumah yang banyak dikunjungi tamu adalah rumah yang dicintai Allah.

Begitu indahnya rumah yang selalu terbuka untuk anak kecil atau orang dewasa.

Rumah yang di dalamnya turun rahmat dan berbagai keberkahan dari langit.

قال رسول الله صلى الله عليه وسلم : إذا أراد الله بقوم خيراً أهدى لهم هدية.

Rasulullah SAW bersabda, "Jika Allah menginginkan kebaikan terhadap satu kaum, maka Allah akan memberikan hadiah kepada mereka."

Para sahabat bertanya, "Hadiah apakah itu, ya Rasulallah ?"

قال : الضيف ينزل برزقه، ويرتحل بذنوب أهل البيت ".

Rasulullah SAW bersabda, "Tamu akan menyebabkan turunnya rezeki untuk pemilik rumah dan menghapus dosa-dosa penghuni rumah."

وقال صلى الله عليه وسلم : كل بيت لا يدخل فيه الضيف لا تدخله الملائكة ".

Rasulullah SAW bersabda, "Rumah yang tidak dimasuki tamu (tidak ada tamu), maka Malaikat Rahmat tidak akan masuk kedalamnya."

وقال صلى الله عليه وسلم : " الضيف دليل الجنة ".

Rasul Saw bersabda, "Tamu adalah penunjuk jalan menuju surga."

وقال رسول الله صلى الله عليه وسلم من كان يؤمن بالله واليوم الآخر فليكرم ضيفه

Rasulullah SAW bersabda, "Barangsiapa beriman kepada Allah dan hari akhir maka hendaklah dia memuliakan tamunya."

Semoga Bermanfaat ...

اللهم صل وسلم وبارك على سيدنا ومولانا محمد وعلى آله وصحبه أجمعين .
[22/03, 7:00 AM] ‪+60 13-395 7014‬: ???? Hari : 22/3/2018
???? QD7, QD8
???? Surah Al-Muzzammil (73: 1-19)

????????????????

???? Terjemahan dan Pengajaran Ayat

أَعُوذُ بِٱللهِ مِنَ ٱلشَّيْطَانِ ٱلرَّجِيمِ

Aku berlindung dengan Allah daripada syaitan yang terkutuk.

بِسْمِ ٱللهِ ٱلرَّحْمٰنِ ٱلرَّحِيم

Dengan nama Allah yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang.

????????????????????

???? Ayat 1-9 ????

???? Perintah untuk qiyamullail.


*يَٰٓأَيُّهَا ٱلْمُزَّمِّلُ ﴿١﴾*

Wahai orang yang berselimut (Muhammad)!

Allah Subhanahu wa Ta‘ala memanggil Nabi Muhammad sallallahu ‘alaihi wa sallam dengan panggilan kasih sayang sambil mengingatkan baginda akan waktu yang sangat menggembirakan kerana turunnya wahyu secara tiba-tiba untuk pertama kalinya. Selepas baginda menerima wahyu pertama daripada malaikat Jibril ‘alaihis salam di Gua Hira', baginda berasa amat takut dan baginda meminta isterinya Khadijah radhiallahu ‘anha menyelimuti baginda. Itulah sebabnya Nabi Muhammad sallallahu ‘alaihi wasallam dipanggil dalam ayat ini sebagai seorang yang berselimut; kerana baginda waktu itu dalam ketakutan. Maka ayat ini adalah sebagai penenang untuk baginda.

Ada juga yang berpendapat bahawa baginda dikatakan berselimut kerana pada waktu itu baginda sedang berselimut kerana sedang tidur. Maka Allah memberi arahan kepada baginda supaya jangan terus tidur dan ini bukanlah bermaksud kita dilarang untuk berselimut semasa tidur. Ini memberi isyarat bahawa baginda sudah tidak boleh tidur sepanjang malam lagi. Ini adalah disebabkan baginda telah diangkat menjadi rasul dan ada tanggungjawab yang perlu baginda lakukan.


*قُمِ ٱلَّيْلَ إِلَّا قَلِيلًا ﴿٢﴾*

Bangunlah (untuk solat) pada malam hari, kecuali pada sebahagiannya (tidak sepenuh malam).

Dalam ayat ini, Rasulullah sallallahu ‘alaihi wa sallam diperintahkan supaya meluangkan masa malam baginda untuk mendirikan solat malam.

Solat malam ini diwajibkan sebelum diwajibkan solat lima waktu. Namun setelah diwajibkan solat lima waktu, solat malam hukumnya tetap wajib untuk dilaksanakan khususnya kepada baginda, namun tidak wajib kepada umatnya.

Rasulullah sallallahu ‘alaihi wa sallam melaksanakan perintah ini bersama dengan para sahabat sehingga kaki mereka bengkak. Lalu Allah meringankannya. Kemudian turunlah ayat terakhir surah ini sebagai bentuk keringanan untuk meninggalkan solat malam iaitu daripada wajib menjadi sunnah.


*نِّصْفَهُۥٓ أَوِ ٱنقُصْ مِنْهُ قَلِيلًا ﴿٣﴾*

Iaitu separuh daripadanya atau kurang sedikit daripada itu.


*أَوْ زِدْ عَلَيْهِ وَرَتِّلِ ٱلْقُرْءَانَ تَرْتِيلًا ﴿٤﴾*

Atau lebih daripada (seperdua) itu, dan bacalah Al-Quran itu dengan perlahan-lahan.

Ini adalah kadar berapa lama solat malam itu perlu didirikan, sama ada separuh malam, kurang sedikit daripada separuh malam, atau lakukan lebih sedikit daripada separuh malam. Allah telah memberi kelapangan kepada manusia untuk memilih kadar lama mana untuk seseorang itu mendirikan solat malam. Ini kerana setiap orang tahu akan kemampuan dirinya sendiri.

Firman Allah Subhanahu wa Ta‘ala dalam ayat-ayat yang lain:

???? "Mereka menjauhkan diri daripada tempat tidur, mereka berdoa kepada Rabb mereka dengan rasa takut dan penuh berharap, dan mereka menafkahkan sebahagian daripada rezeki yang Kami berikan kepada mereka."
[Surah As-Sajdah, 32: 16]

Allah menunjukkan cara bagaimana membaca Al-Quran yang paling baik, iaitu membacanya dengan perlahan-lahan. Disebut satu persatu setiap perkataan itu dengan jelas. Membaca dengan indah dan cantik. Makhraj dan tajwid mestilah dijaga dengan baik. Berhenti dan menyambung bacaan pada tempat yang sepatutnya.

Daripada Aisyah radhiallahu ‘anha, Rasulullah sallallahu ‘alaihi wa sallam pernah membaca satu surah secara perlahan-lahan seolah-olah surah itu lebih panjang daripada surah lain yang panjang."
[Hadith Riwayat Muslim]


*إِنَّا سَنُلْقِى عَلَيْكَ قَوْلًا ثَقِيلًا ﴿٥﴾*

Sesungguhnya Kami akan menurunkan perkataan yang berat kepadamu.

‘Perkataan yang berat’ maksudnya ialah Al-Quran kerana ajarannya sangat berat, menakutkan dengan kewajipan yang sangat banyak dan terasa berat untuk diamalkan seluruh kewajipan daripada Allah. Berat juga untuk menyampaikannya kepada manusia. Ini kerana ia mengajak manusia kepada meninggalkan nafsu mereka yang menyuruh mereka kepada keburukan. Ada juga pendapat mengatakan berat waktu turunnya wahyu itu kerana kebesarannya. Banyak hadis-hadis yang menunjukkan bagaimana susahnya keadaan Nabi sallallahu ‘alaihi wasallam semasa menerima

Negaraku Malaysia
Guest


Back to top Go down

ROP/SMMG la sanggat

Post by Ikan Darat on 23rd March 2018, 3:54 pm

Udohh abehhh kene kencing la komee...tu pun masih lg nk caye... sape nk bg kome juta2 biliun2 tu... Najib pun tak sekaya gitu... acee pikior sedalam2nye.. kaye bebenor ke org tu nk bg kome biliun2 tu? Pelaburan ape ke bendenya..bideah taik kucen.. mudah beno cayenye... yang sekolah tggi pun bule percaye jgak...kelabu mate dgn ape yg dijanjikan...aduhhh .. donia2..

Ikan Darat
Guest


Back to top Go down

Penunggang agama

Post by Sarahamhad on 23rd March 2018, 1:42 pm

Yg post provoke penunggang agama ni, aku doakan bg ko mampus kena lenyek lori, smpai anak bini ko tk dpt nk cam mayat ko. Jenis gunakan ugama utk provoke. ***** dari setan

Sarahamhad
Guest


Back to top Go down

Re: ROP SAHAJA

Post by Haeza on 23rd March 2018, 1:25 pm

TAMU*

Ada seorang perempuan mengeluh kepada Rasulullah SAW karena perilaku suaminya.

Suaminya selalu mengundang orang-orang datang ke rumahnya dan menjamunya sehingga tamu-tamu tersebut menyebabkan sang istri menjadi repot dan merasa kelelahan.

Namun ia tidak mendapatkan jawaban apa pun dari Rasulullah SAW tentang hal itu.

Setelah beberapa waktu ...

Rasulullah SAW pergi ke rumah suami-istri tersebut, Rasulullah SAW berkata kepada sang suami, "Sesungguhnya aku adalah tamu di rumahmu hari ini."

Betapa bahagianya sang suami demi mendengar ucapan Rasulullah SAW tersebut, maka dia segera menghampiri istrinya untuk mengabarkan bahwa tamu hari ini adalah Rasulullah SAW.

Si istri pun merasa bahagia karena kabar tersebut, dia pun segera memasak makanan yang lezat dan nikmat.

Dia melakukan hal tersebut dengan penuh rasa bahagia di dalam hatinya.

Ketika Rasulullah SAW akan pergi dari rumah itu, beliau berkata kepada sang suami :

قال للزوج عندما أخرج من بيتك دع زوجتك تنظر إلى الباب الذي أخرج منه

Rasulullah SAW berkata kepada sang suami, "Ketika aku akan keluar nanti dari rumahmu, panggil istrimu dan perintahkan dia untuk melihat ke pintu tempat aku keluar."

Maka sang istri melihat Rasulullah SAW keluar dari rumahnya diikuti oleh binatang-binatang melata, seperti kalajengking dan berbagai binatang yang berbahaya lainnya dibelakang Rasulullah SAW

Terkejutlah sang istri dengan apa yang dilihat di depannya.

فقال لها رسول الله هكذا دائما عندما يخرج الضيوف من بيتكِ يخرج كل البلاء والضرر والدواب من منزلكِ

Maka Rasulullah SAW bersabda, "Seperti itulah yang terjadi setiap kali tamu keluar dari rumahmu, maka keluar pulalah segala bala, bahaya dan segala binatang yang membahayakan dari rumahmu."

Maka inilah hikmah memuliakan tamu dan tidak berkeluh kesah karena kedatangannya.

Rumah yang banyak dikunjungi tamu adalah rumah yang dicintai Allah.

Begitu indahnya rumah yang selalu terbuka untuk anak kecil atau orang dewasa.

Rumah yang di dalamnya turun rahmat dan berbagai keberkahan dari langit.

قال رسول الله صلى الله عليه وسلم : إذا أراد الله بقوم خيراً أهدى لهم هدية.

Rasulullah SAW bersabda, "Jika Allah menginginkan kebaikan terhadap satu kaum, maka Allah akan memberikan hadiah kepada mereka."

Para sahabat bertanya, "Hadiah apakah itu, ya Rasulallah ?"

قال : الضيف ينزل برزقه، ويرتحل بذنوب أهل البيت ".

Rasulullah SAW bersabda, "Tamu akan menyebabkan turunnya rezeki untuk pemilik rumah dan menghapus dosa-dosa penghuni rumah."

وقال صلى الله عليه وسلم : كل بيت لا يدخل فيه الضيف لا تدخله الملائكة ".

Rasulullah SAW bersabda, "Rumah yang tidak dimasuki tamu (tidak ada tamu), maka Malaikat Rahmat tidak akan masuk kedalamnya."

وقال صلى الله عليه وسلم : " الضيف دليل الجنة ".

Rasul Saw bersabda, "Tamu adalah penunjuk jalan menuju surga."

وقال رسول الله صلى الله عليه وسلم من كان يؤمن بالله واليوم الآخر فليكرم ضيفه

Rasulullah SAW bersabda, "Barangsiapa beriman kepada Allah dan hari akhir maka hendaklah dia memuliakan tamunya."

Semoga Bermanfaat ...

اللهم صل وسلم وبارك على سيدنا ومولانا محمد وعلى آله وصحبه أجمعين .
[22/03, 7:00 AM] ‪+60 13-395 7014‬: ???? Hari : 22/3/2018
???? QD7, QD8
???? Surah Al-Muzzammil (73: 1-19)

????????????????

???? Terjemahan dan Pengajaran Ayat

أَعُوذُ بِٱللهِ مِنَ ٱلشَّيْطَانِ ٱلرَّجِيمِ

Aku berlindung dengan Allah daripada syaitan yang terkutuk.

بِسْمِ ٱللهِ ٱلرَّحْمٰنِ ٱلرَّحِيم

Dengan nama Allah yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang.

????????????????????

???? Ayat 1-9 ????

???? Perintah untuk qiyamullail.


*يَٰٓأَيُّهَا ٱلْمُزَّمِّلُ ﴿١﴾*

Wahai orang yang berselimut (Muhammad)!

Allah Subhanahu wa Ta‘ala memanggil Nabi Muhammad sallallahu ‘alaihi wa sallam dengan panggilan kasih sayang sambil mengingatkan baginda akan waktu yang sangat menggembirakan kerana turunnya wahyu secara tiba-tiba untuk pertama kalinya. Selepas baginda menerima wahyu pertama daripada malaikat Jibril ‘alaihis salam di Gua Hira', baginda berasa amat takut dan baginda meminta isterinya Khadijah radhiallahu ‘anha menyelimuti baginda. Itulah sebabnya Nabi Muhammad sallallahu ‘alaihi wasallam dipanggil dalam ayat ini sebagai seorang yang berselimut; kerana baginda waktu itu dalam ketakutan. Maka ayat ini adalah sebagai penenang untuk baginda.

Ada juga yang berpendapat bahawa baginda dikatakan berselimut kerana pada waktu itu baginda sedang berselimut kerana sedang tidur. Maka Allah memberi arahan kepada baginda supaya jangan terus tidur dan ini bukanlah bermaksud kita dilarang untuk berselimut semasa tidur. Ini memberi isyarat bahawa baginda sudah tidak boleh tidur sepanjang malam lagi. Ini adalah disebabkan baginda telah diangkat menjadi rasul dan ada tanggungjawab yang perlu baginda lakukan.


*قُمِ ٱلَّيْلَ إِلَّا قَلِيلًا ﴿٢﴾*

Bangunlah (untuk solat) pada malam hari, kecuali pada sebahagiannya (tidak sepenuh malam).

Dalam ayat ini, Rasulullah sallallahu ‘alaihi wa sallam diperintahkan supaya meluangkan masa malam baginda untuk mendirikan solat malam.

Solat malam ini diwajibkan sebelum diwajibkan solat lima waktu. Namun setelah diwajibkan solat lima waktu, solat malam hukumnya tetap wajib untuk dilaksanakan khususnya kepada baginda, namun tidak wajib kepada umatnya.

Rasulullah sallallahu ‘alaihi wa sallam melaksanakan perintah ini bersama dengan para sahabat sehingga kaki mereka bengkak. Lalu Allah meringankannya. Kemudian turunlah ayat terakhir surah ini sebagai bentuk keringanan untuk meninggalkan solat malam iaitu daripada wajib menjadi sunnah.


*نِّصْفَهُۥٓ أَوِ ٱنقُصْ مِنْهُ قَلِيلًا ﴿٣﴾*

Iaitu separuh daripadanya atau kurang sedikit daripada itu.


*أَوْ زِدْ عَلَيْهِ وَرَتِّلِ ٱلْقُرْءَانَ تَرْتِيلًا ﴿٤﴾*

Atau lebih daripada (seperdua) itu, dan bacalah Al-Quran itu dengan perlahan-lahan.

Ini adalah kadar berapa lama solat malam itu perlu didirikan, sama ada separuh malam, kurang sedikit daripada separuh malam, atau lakukan lebih sedikit daripada separuh malam. Allah telah memberi kelapangan kepada manusia untuk memilih kadar lama mana untuk seseorang itu mendirikan solat malam. Ini kerana setiap orang tahu akan kemampuan dirinya sendiri.

Firman Allah Subhanahu wa Ta‘ala dalam ayat-ayat yang lain:

???? "Mereka menjauhkan diri daripada tempat tidur, mereka berdoa kepada Rabb mereka dengan rasa takut dan penuh berharap, dan mereka menafkahkan sebahagian daripada rezeki yang Kami berikan kepada mereka."
[Surah As-Sajdah, 32: 16]

Allah menunjukkan cara bagaimana membaca Al-Quran yang paling baik, iaitu membacanya dengan perlahan-lahan. Disebut satu persatu setiap perkataan itu dengan jelas. Membaca dengan indah dan cantik. Makhraj dan tajwid mestilah dijaga dengan baik. Berhenti dan menyambung bacaan pada tempat yang sepatutnya.

Daripada Aisyah radhiallahu ‘anha, Rasulullah sallallahu ‘alaihi wa sallam pernah membaca satu surah secara perlahan-lahan seolah-olah surah itu lebih panjang daripada surah lain yang panjang."
[Hadith Riwayat Muslim]


*إِنَّا سَنُلْقِى عَلَيْكَ قَوْلًا ثَقِيلًا ﴿٥﴾*

Sesungguhnya Kami akan menurunkan perkataan yang berat kepadamu.

‘Perkataan yang berat’ maksudnya ialah Al-Quran kerana ajarannya sangat berat, menakutkan dengan kewajipan yang sangat banyak dan terasa berat untuk diamalkan seluruh kewajipan daripada Allah. Berat juga untuk menyampaikannya kepada manusia. Ini kerana ia mengajak manusia kepada meninggalkan nafsu mereka yang menyuruh mereka kepada keburukan. Ada juga pendapat mengatakan berat waktu turunnya wahyu itu kerana kebesarannya. Banyak hadis-hadis yang menunjukkan bagaimana susahnya keadaan Nabi sallallahu ‘alaihi wasallam semasa menerima wahyu itu.

Haeza
Guest


Back to top Go down

Re: ROP SAHAJA

Post by Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

Page 38 of 40 Previous  1 ... 20 ... 37, 38, 39, 40  Next

Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You can reply to topics in this forum